İsim Arapça sm/smy kökünden gelen "ad" sözcüğünden alıntıdır. TDK'ye göre isim ad, kişi, insan anlamlarına gelmektedir. İsim varlıkları varlıkların tanımlanmasında yardımcı olmak için kullanılır. Sözlükte diğer bir ifadeyle herhangi bir özelliğinden dolayı adının tanınmışlık halini ifade eder. Sözlük anlamındaki gibi kişilerin isimleri onları analiz etmekteki ilk adımımız olabilir. Çünkü kişilerin isimleri içerisinde bulundukları toplumların birer örnekleridir.
Bir araştırmaya göre kişi isimleri, bireyin kimliğini niteleyen önemli bir gösterge olmakla birlikte ait olduğu topluma göre de önemli bir referanstır. Bir çok ülkede de olduğu gibi istatistiklere bakıldığında Türkiye'de de dini nitelikte isimler çok fazla tercih edilmektedir.
İsim varoluşumuzun önemli bir parçasıdır. Biri ile tanıştığımızda onun hakkında çoğu zaman ilk öğrendiğimiz şey ismidir. İletişime başlarken kullanılan ilk kelime de ismimizdir. Bizim bu dünyada belki de ölmeyecek tek şey de ismimiz olabilir.
İsmimiz bu kadar bizim için değerliyken karakterimiz, kişiliğimiz için neden bu kadar değerliymiş gelin buna bakalım.
İsim Kişiliğimiz Nasıl Etkileyebiliyor?
İsim verme sosyal bir süreçtir. Bu yüzden ailelerin isim tercihlerini belirleyen eğitim, coğrafya, inanışlar, değerler, etnik kimlik, ahlak, yaşam standardı gibi pek çok faktör mevcuttur. Bir çocuğun isminin belirlenmesinde doğduğu ay, yıl, gün, yer, büyüklerine karşı duyduğu saygı, ünlülere hayranlığı, moda etkilidir.
İsimin, kişilerin umutları, yaşamı yönünde beyinde önemli bir yeri vardır. Kişi ismin ifade ettiği anlamı ya da bir kişi baz alınarak o isim verildiyse o kişiyi rol model alabilmekte ve kişinin karakter yapısını etkileyebilmektedir. Toplumumuzun da isim konusunda " ismiyle müsemma" gibi söylemleri mevcuttur. "Kırk kere söylersen olur" söylemi ve inanışı ile de birlikte bu konu aslında toplumumuzca yadırganmayacak bir konudur. Toplum olarak bu konuda ne kadar içli dışlı olsak da isim verme konusunda yeterince iyi olmadığımızı söylemek gerekir. Kişinin çevresindekiler kişiyi o isimin anlamı ile doğru orantılı olarak davranış sergilerlerse kişi o isim ile özdeşleşir ve kişinin sembolü haline gelebilir. Kişi ne ile anılırsa kişinin karakteri de o yönde evrimleşecektir. Örneğin mutluluğu ifade eden bir isim olan 'sevinç' kişinin karakterine, mizacına güler yüzlülüğü, mutluluğu getirecektir. Fakat isminin anlamı agrasifliği çağrıştırıyorsa kişide bu mizaç daha baskın olabilmektedir. Örneğin ateş, volkan, savaş gibi isimler kişide sinirli bir mizaca yöneltebilir. Bir annenin ağzından kızına koyduğu isim ile ilgili " kızıma çilem ismini koydum ve gerçekten benim çilem oldu." sözlerini duyabilmemiz bu doğrultuda olağan olabilmektedir. Prof. Dr. Nevzat Tarhan'ın da dediği gibi lütfen çocuklarınıza zulüm, şiddet içeren ve bu işleri yapan kişiler olarak bilinen bireylerin isimlerini koymayın. İsimler çocuğun kişiliğinin şekillenmesindeki ilk adımdır. Bilimsel olarak isimler kişiyi olumlu veya olumsuz etkileyebilmektedir. İsim verirken evrensel nitelikte olumlu ve iyimser anlamı olan isimler tercih edilmelidir. İki isim verilerek de çocuğa kısıtlı bir isim seçme özgürlüğü tanınabilir. Yine bu ismi her yaşta, her ortamda kullanacağı karakteri ile birlikte kaderi, geleceği için de bağımlı bir nitelik taşıdığı unutulmadan isim verilmelidir.
Toplum bakımından konuyu ele aldığımızda ismim, kişinin duygularını, düşüncelerini, davranışlarını ve adeta parmak izlerini içerir. Kişi bilinçaltında isminin veriliş nedenini ona verilen rol ve ondan beklenenler olarak algılayıp ona uygun davranışlar sergiler.
İsimdeki Her Bir Harfin Rolü
İsim seçiminde kelimeler çok önemlidir. Kelimeleri anlamak sözcük anlamını anlamak ile sınırlı değildir. Kelimeleri dile getirenlerin düşüncelerini, toplumsal ve psikolojik gerçeklerini de anlamak en doğrusudur. Bu yüzden kelimeleri çok iyi anlamak ve onları iyi analiz etmek gerekir. Kelimeleri anlamak, bütün olarak yalnızca kelimelere odaklanmak yeterli değildir. Tek tek harfler isim içerinde ayrı ayrı önem taşır. Her bir harfin de bir analizi vardır.
Aşağıya isim analizinizi yapabilmeniz için harf analizlerini ekliyorum. Bakalım bir isim içerisindeki harflerde ne gibi karakter özelliklerini barındırıyormuş.
A: Kişinin algılaması yüksek, atılgan bir enerjiye sahip kabiliyeti yüksek kişiliği temsil eder. Ticarete yatkınlık ve yüksek zekâ, seviyeli kişiliği ifade eder.
B: Mücadeleci ve önsezileri güçlüdür.En olumsuz olaylarda dahi umutlarını yitirmeyen kişiliktir.
C: Güzel sanatlara yatkınlığı temsil eden duygusal kişiliği ifade eder.
Ç: Zevk ve sefa düşkünü kişiliği temsil eder. Sağduyulu ancak duygusal tepkileri oluşuyor.
D: Üstün gücü, hırslı ve zorluklara direnen kişiliği ifade eder.
E: Ruhsal karışıklığı, üzüntü ve sevinci bir arada yaşayan ve ruhsal gelgitleri olan kişiliği ifade eder. Başladığı işi tam olarak bitirmek konusunda engellerle karşılaşıyor.
F: Ya evlenemiyor ya da evlilikte sıkıntı yaşıyor, uysal ve güvenilir kişiliğin işaretçisidir.
G: Bir ismin içinde çok gül geçiyorsa, ismi gibi bir türlü gülemiyor kıskanç ya da inatçı bir kişilik söz konusu.
H: Sakin ve durağan bir kişiliği ifade eder. Üstün kişilik, gerginlik ve güçlere sahip olma arzusunu ifade eder.
I - İ: Hassas, duygusal ve kırılgan bir kişiliği temsil eder. Bu durum büyük başarılar getirebileceği gibi bazı hallerde kişinin köşeye sıkışmasına neden olacaktır.
J: Kaprisli ve kıskanç kişilik belirtisidir. kişiyi büyük çapta güçlendirerek yaşamı zorlamaları özelliği vereceğine kesin bir gözle bakılabilir.
K: Başarılı, unvan sahibi ve daima yükselen bir kişiliği ifade eder. Uluslar arası ün yaptırır.
L: Sanatsal yönleri güçlü, kabiliyetli kişilik ifadesidir. Önsezileri, cesareti, algılaması yüksek, dirayetli, düşer yine kalkar.
M: Mal ve mülk getirir ancak yaşamda hayal kırıklıklarıyla karşılaşır. Üzüntüyle sevinci bir arada yaşar.
N: Üstün güçlere sahip, sağduyulu saygınlığı kişiliği ifade eder. Güvenilir yapıya sahip olur.
O-Ö: Gizemli kişilik sahibidir. Gizliliği sever ve duygularını açığa vurmaktan kaçınan tiplerdir.
P: Kendinden emindirler, girdikleri ortamda kendine güvenli tavırlarıyla dikkat çekerler. Saygınlık getiriyor. Eğer aile içinde bu ismi kullanıyorlarsa ailevi konularda çok duygusal olurlar.
R: Tereddütlü kişilik demektir, karar vermede zorlanmalar yaşarlar. Üzüntüyle sevinci beraber yaşamak, saygınlık ve önü açıklık gibi özellikleri beraberinde getiriyor.
S - Ş: Aşırı hayal kuran bir kişiliktir. Sanatçı, yaratıcı olur. Hayata proje üreterek başlıyor. Üzüntü ve sevinci beraber yaşıyor, duyguları inişli çıkışlı.
T: Ticari yetenek ve kültürel birikimdir. Duygularını karşısındakine açmayı zor başarabilen kişiliği temsil eder.
U - Ü: Durgun görünümlü, çok ağır hareket eden, işlerini ağırdan alan bir görünüş çizer. Zirveye getiren harf!
V: Harfi olan isimler başına buyruktur, bildiğini okur, dik kafalıdır. Kendi içine dönük, umursamaz bir kişiliği ifade eder.
Y: Geçmişteki izleri, üzüntü ve diğer olayları sürekli yaşarlar, geçmişlerini asla unutmazlar ve güçlü bir kişilik yapısı gösterirler.
Z:. Bilimsel açıdan başarılı, okumayı seven, akademik anlamda başarılı kişilik ifadesidir. Sanat yeteneği, yaratıcılık özelliği katıyor.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/isimler-kisiligimizi-etkiler-mi-248196
Kişiliği değerlendirirken yalnızca ismi ele almak doğru olmayabilir. Soyad ile birlikte değerlendirmek daha doğru bir nitelik taşıyacaktır.
İsminizi vermek sizin elinizde değildi belki evet ama ne olursa olsun karakterinizi, mizacınız, kişiliğinizi olumlu yönde değiştirmek sizlerin elinde. İsimleriniz ile birlikte insanlığa, dünyaya faydalı olabileceğiniz güzel bir yaşam dilerim. Aldığınız isme bir yeni anlam da sizin iyilikleriniz ile katılsın, akıllara kazınsın. İşte o zaman isim denen kelime değil siz galip gelmiş olursunuz!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder