Bir çok uydusu olan Jüpiter'in yeni bir uydusu daha keşfedildi. Keşfi yapan kişi kişi ise; sadece hobi olarak astronomiyle ilgilenen bir öğrenci oldu.
Son zamanlarda, Jeff Bezos ve Richard Branson’ın uzaya çıkarak gerçekleştirdiği bir buçuk dakikalık seyahat ile, uzayla alanında iyi giden gelişmeler gördük. Fakat bundan çok daha önemli ve heyecanlanacağımız bir olay daha yaşandı: Jüpiter’in yörüngesinde gezen yeni bir uydu daha keşfedildi.
En az 80 adet uyduya sahip olan Jüpiter’ gezegeninin uydularına yenileri eklenmeye hız kesmeden devam ediyor. Kim bilir henüz keşfedilmemiş kaç uydu daha var? Jüpiter gezegenin yeni uydusu S/2003J24 ufak bir gök taşı kadar olmasına rağmen durumda ise bir farklılık bulunmakta. Bu farklılık ise, gezegensel bir uydunun ilk defa bir üniversitede veya uzay ajansında görev yapan bir kişi tarafından değil de Kai Ly adında bir üniversite öğrencisi tarafından keşfedilmiş olmasıdır.
Ly isimli öğrencinin akademik dergilere gönderilen fakat henüz yayınlanmayan gözlemlerine göre, NASA tarafından 2003 tarihinde görüntülenen bir gök taşının aslında Jüpiter gezegeninin yörüngesinde dönen bir uydu olduğu tespit edildi. Jüpiter gezegeninin yörüngesinde dönüş yapan 45 km genişliğindeki asteroidin yanı sıra gezegenden kopan 23 parçayı içinde barındıran 24 uzay kayasından oluşan bir küme bulunmaktadır.
Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı, S/2003J24’ün fotoğraflarını çekmiş olsa da asıl Ly'nin uydunun yörüngesini tespit edebilmesini, sağlayan şey çeşitli teleskoplar sayesinde gerçekleştirdiği, yıllarca süren gözlemleri incelemesi ile gerçekleşti. Buradan çıkarılması gereken sonuç ise; bakmanın ve görmenin farklı şeyler olduğunu anlamaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder