Nesnelerin İnterneti Tarihi - TeknoMega - Güncel Yazılım ve Teknoloji Haberleri

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

11/11/2021

demo-image

Nesnelerin İnterneti Tarihi

Responsive Ads Here

Son zamanlarında hayatımıza yerleşen nesnelerin interneti kavramı, günlük hayatımızı önemli ölçüde etkilemektedir. Ev otomasyon sistemleri, akıllı ofisler, giyilebilir teknolojiler gibi birçok konuyu ele almaktadır. Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre dünya çapında ekonomik olarak dikkate değer etkiye sahiptir.

.com/img/a/


İnternetinin tarihini özetlersek, ilk çıkışı birbirine bağlı cihazdan oluşan elektromanyetik telgrafın tasarlandığı 1832 yıla dayanır. Telgraf, elektrik sinyallerinin aktarımını iki makine arasında gerçekleştirerek doğrudan iletişim sağlamıştır. Bununla beraber 1960’ların sonuna doğru internetin icadıyla gerçek anlamda IoT başlamıştır. İlk IoT cihazı 1982 yılında Carnegie Melon Üniversitesi tarafından işletilen Coca-Cola otomat makinesiydi. Bu cihaz ile içeceklerin yeterince soğuk tutup tutmadığını ve kola kutularının olup olmadığını anlamak için internetin ilkel halini kullandılar. Bu çalışma ile birbirine bağlı cihazların geliştirilmesi teşvik edildi.

1990 yılında John Romkey, ilk kez TCP/IP protokolü ile ekmek kızartma makinesini internete bağladı. 1991 yılında ise Cambrige Üniversitesi bilim adamları, bilgisayar laboratuvarlarında bulunan cezve içerisindeki kahve miktarını izlemek için web kamerası kullandılar.


.com/img/a/

İlk nesnelerin interneti terimi 1999 yılında Kevin Ashton tarafından icat edilmiştir. Ashton, IoT’yi tedarik zinciri yönetimi için RFID etiketleri ile birbirine cihazları bağlayan teknoloji yapılabileceğini anlatmıştır. Ashton’ın bu fikri, nesnelerin interneti tarihinde ve teknolojik gelişmesinde önemli rol oynadı. 


21. yüzyıl ile “nesnelerin interneti” terimi, büyük ekonomi medya kuruluşları tarafından yaygın olarak kullanılmaya başlandı. IoT ilgisi giderek artıyordu. 2008 yılında ilk kez İsviçre’de 23 ülkenin katılımı ile RFID, kısa menzilli kablosuz iletişim ve sensör ağlarının tartıştığı 1. Uluslararası Nesnelerin İnterneti Konferansı’na yol açtı. Bazı önemli gelişmeler IoT’yi geliştirdi. Örnek verilecek olursa, 2000 yılında LG Electronics tarafından kullanıcıların çevrimiçi alışveriş yapmalarına ve görüntülü görüşme yapmalarına olanak tanıyan internete bağlı buzdolabı geliştirildi. 2005 yılında hava durumu, borsa değişikliği, haber gibi bilgileri veren Nabaztag adında tavşan şeklinde robot geliştirildi. Bu yıllarda bile birbirine bağlı cihazların sayısı Dünya’daki insan sayısını geçti. Buradan anlaşılabileceği gibi IoT geleceğimiz için önem arz etmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Bottom Ad

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *