Hepimiz bu hayatı yaşarken bir anlam arayışı içindeyiz. Bu hayatın bir anahtarını bulunca çok güzel yaşayacağımıza inanırız. Fakat bu hayatın anahtarı hayatın içerisinde bulacağımız anlamdır. İşe sır da tam olarak bu anlamda gizlidir.

Stoizm Nedir ?
Meşhur bir filozofun deyişiyle stoizm, felsefe akımları arasında teoride kalmayan, hayatın sorunlarına pratik çözümler getiren bir düşünce sistemidir. Stoizm helenistik felsefenin en önemli akımlarındandır. Stoacılar için temel amaç mutluluktur. Mutlu yaşamak için de doğaya uygun yaşamak gerekir. Doğaya uygun yaşamayı felsefe edinmiş ve dünya vatandaşlığını savunmuşlardır. Stoizm hayata ve dünyaya olan yaklaşımı kesin bir gerçeklik ve mantık ile ele alma prensibi üzerine kurulmuştur.
Stoizmdeki düşüncenin temelinde aslında hayatımız boyunca başımıza gelen bir çok şeyin bizim elimizde olmadığı ve bu yüzden kendimizi bu olaylara çok anlam yüklemeden yaşamamız gerektiği yatar.
Stoizm ya da satoacılık M.Ö 300'lü yıllarda Atina'da ortaya çıkıyor. Rivayete göre zengin bir tüccar olan zenon, gemi kazası geçirmiş. Sahip olduğu her şey, çalışmaları, reçeteleri kazayla birlikte kayboluyor. Hepimizin de yapacağı gibi o da ilk olarak neden bu olayın onun başına geldiğini sorguluyor. Bunun cevabını kitaplarda arıyor. Bu esnada Sokrates'in kitapları zenon' u çok etkiliyor. Daha sonra başına gelen her şeyi büyük bir sakinlikle karşılamaya karar veriyor. Bunu bir kaza olduğunu ve bu kaza ile kendisinin elinden bir şey gelmeyeceğini kabulleniyor. Bu kabulleniş ile kendini daha iyi hissettiğini fark ediyor. Üzülme nedenini ise bu kazaya yüklediği anlam yüzünden olduğuna kanaat getiriyor. Artık böyle düşünmenin onu ne kadar rahatlattığı ve ne kadar özgürleştirdiğini anladığı an başkalarına da dersler vermeye başlıyor.
Tarihi Şekillendiren İnsanları Şekillendirmiş Stoizm
Stoizm tarihin büyük isimlerine yol göstermiştir. Standart Oil kurucusu tröstü kurucusu Jhon D. Rockfeller, Amazonun kurucusu Jeff Bezos, Apple' nin unutulmayan ismi Steve Jobs, Vietnam gazisi ve savaş esiri koramiral James D. Stockdale gibi isimlerin iş hayatında stoizmi felsefe edindiklerini görürüz.
Bu isimler nasıl tarihi şekillendirdiyse tam olarak onları da stoizm şekillendirmiştir. Stoizm felsefesi ile hayat yolunda önlerindeki sisi kaldırmıştır. Bir bakıma mutluluk ve başarının anahtarını elde etmişlerdir.
Başarı Ve Mutluluk Hep Zor Elde Edilen Şeylerdir. Elde
Edemediğimizde Hata Bizde Midir?
Kendimizi suçlamamız bazen sadece bize olumsuz düşünceler ve düşüncelerle birlikte arkasında bir seri kötü olaylar, başarısızlık, mutsuzluk getirir. Bu olumsuzluklar serisinden kurtulmadan başarıyı da mutluluğu da yakalayamayız. Kendimizi kötü giden olaylar yüzünden suçlamak çözümden daha çok karamsarlık getirir. Dolayısıyla insanlar bu döngüden ancak düşünerek kurtulur. İşte stoizm bu bakımdan insana hayat serüveninde kılavuzluk eder. Kontrol alanımızı belirlemeyi ve bu alan dışında kendimizi suçlamadan önce düşünmeyi öğütler. Müdahale edemeyeceğimiz şeylerde yakınıp karamsarlığa kapılmak yerine kontrol alanımızda olan şeyler hakkında elimizden geleni yapmak da bu felsefenin bir parçasıdır.
Sizlere stoizm ile ilgili bir çok şeyler öğrenebileceğiniz kaynaklar bırakıyorum. Stoizm felsefesinde keyifli yolculuklar dilerim.
Stoizm felsefesini dengeli bir şekilde benimseyip hayatımıza geçirebilmek dileğiyle...
Barış Özcan stoizm felsefesi:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder